PROGRAM POTPORE PČELARIMA ZA SANIRANJE ŠTETA UZROKOVANIH POMOROM PČELINJIH ZAJEDNICA U 2023. GODINI


Obavijest   02. kolovoza 2023.

test

Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarimanadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje.

Provedbom Programa izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima.
Provedbom mjere iz ovog Programa korisnicima bi se osigurala mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što bi izravno utjecalo na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti. 

Program se provodi u 2023. godini.

Sredstva će se dodijeliti pčelarima kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske (Izvješće o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2023. godine te zaključno s 1. srpnjem 2023. godine.

U okviru ove mjere omogućit će se naknada za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda (med, pelud, propolis i matična mliječ).
Financijska sredstva predviđena ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima sukladno broju stradalih zajednica, a maksimalno do iznosa od 130,00 EUR po pčelinjoj zajednici.

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciji pčelara i pčelinjaka u skladu s člankom 129. Zakona o poljoprivredi, a kod kojih je temeljem službenih izvješća dostavljenih od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor pčelinjih zajednica tijekom proljetnih mjeseci, a zaključno s 1. srpnjem 2023. godine.
Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje na kojem se dogodio pomor pčela u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše („Narodne novine“ broj. 18/08, 29/13, 42/13 i 65/14).

Detaljnije na poveznici.